Nosta ilmastoannokset ruokalistalle

Kaikki ravintolat korttelikuppilasta työmaaruokalaan ovat tervetulleita ottamaan käyttöön Ilmastoannos-merkkiä. Alkuun voi lähteä matalalla kynnyksellä vaikkapa tarjoamalla yhden ilmastoystävällisen annoksen ruokalistalla päivittäin. Merkin käyttö on ravintoloille maksutonta. Voit ilmoittaa ravintolasi mukaan merkin käyttäjäksi tällä lomakkeella.

Hiilijalanjälki näkyväksi laskureilla

Ilmastoannos-merkki voidaan antaa ruoka-annokselle, jonka raaka-aineiden yhteenlaskettu hiilijalanjälki on enintään 1,0 kg CO2e, eli alle nykyisen suomalaisen keskiarvon.

Ilmastoannos-merkin laskentaan käytettävät laskurit ottavat hiilijalanjäljen laskennassa huomioon raaka-aineet, mutta eivät kuljetuskustannuksia. Ravintolat saavat tukea laskureiden käyttöön, mutta ne itse vastaavat ilmastoannosten hiilijalanjäljen laskemisesta. Merkin edellyttämään laskentaan voidaan hyödyntää seuraavia laskureita:  

  • Clonet Oy:n OpenCO2.net -pohjainen Aterian Ilmastolaskuri
  • Unilever Food Solutions avoin CO2-laskuri
  • Jamixin asiakkaat voivat käyttää Jamixin omaa hiiljalanjälkilaskuria

Lisäksi Lounastaja -palvelussa ravintolat voivat tuoda Ilmastoannos-merkin helposti niin ruokalistoille kuin online-palveluihinsa. 

Materiaalipankista tukea viestintään

Ravintoloille on tarjolla Ilmastoannos-materiaalipankki, jonka sisältöä voi hyödyntää omassa viestinnässä. Materiaalipankista voi ladata Ilmastoannos-tunnuksen käytettäväksi esimerkiksi ruokalistoissa tai ravintolan kotisivuilla. Ravintola voi myös itse markkinoida Ilmastoannos-merkin käyttöään käyttämällä instagramissa hashtagia #ilmastoannos. 

1. Ilmoittaudu mukaan

2. Laske ilmastoannosten hiilijalanjälki

3. Viesti asiakkaille

4. Anna palautetta

Materiaalipankki

Tutustu merkin käyttöönoton ohjeisiin

Tutustu ensin annosten laskentaan ja oikean merkin valinnan ohjeistukseen.

Lisää merkki ruokalistaan

Sommittele merkki ruokalistaan ja ravintolan muihin materiaaleihin.

Ilmastoannos on osa ravintolan ympäristötyötä

Täältä löydät ideoita ravintolan ympäristötyöhön.

Perehdy ruoan ilmastovaikutuksiin

Jos haluat tutustua tarkemmin merkin taustalla olevaan tutkimukseen ja perusteluihin, löydät ne tästä koosteesta.

Ilmastoannos-merkin graafinen ohje

Kun noudata graafista ohjetta merkkiä käytettäessä, lopputulos näyttää hyvältä ja asiakkaat tunnistavat merkin helpommin.

Lataa merkki omaan käyttöösi

Täältä löydät merkin eri ympäristöissä käytettävät tiedostot. Sijoita merkki ravintolasi materiaaleihin graafisen ohjeen mukaan.